Wat is kombucha?

Kombucha wordt gebrouwen door thee, suiker en gefilterd water te bedekken met een kombuchazwam.  Deze wat slijmerig en glimmend ogende cellulose pannenkoek (zie foto) wordt in het Engels ‘scoby’ genoemd (symbiotic culture of bacteria and yeast), in het Nederlands zwam, of kombucha-zwam.  Deze zwammen worden natuurlijk geproduceerd door bacteriën en bevatten de noodzakelijke micro-organismen om een kombuchafermentatie te beginnen.

Wij laten de zwam op de kombucha en fermenteren het brouwsel gedurende een periode zeven tot 30 dagen, afhankelijk van  omstandigheden waarin de fermentatie plaatsvindt. 

Wat gebeurt er precies? De thee fermenteert, terwijl de gist de suiker omzet in alcohol, die door de bacteriën vervolgens worden omgezet in diverse soorten zuren, terwijl er onderwel bubbels worden gemaakt. Hoe langer je het brouwsel laat fermenteren hoe meer zuren er worden aangemaakt.

Kombucha’s (zure) smaak kan worden verrijkt door fruit of kruiden toe te voegen. Dat doet we bij Guit Kombucha zeker ook. We hebben een variant met appel en gember, die lekker pittig is en bubbels heeft, een beetje zoals een traditionele gember-bier. Guit’s Chai zit vol verwarmende kruiden en is toch verfrissend. En er is de Guit Kombucha Klassiek, de pure smaak van kombucha. Alle drie onze kombucha’s zorgen voor een bijzondere zintuigelijke ervaring, en worden  gewaardeerd door kenners van zowel wijn als ambachtelijke bieren.

2000 jaar oud

De oorsprong ligt ergens in Azië, het drankje is er op de theevelden ontstaan, zo’n 2000 jaar geleden.  Het drankje is  door reizigers over de gehele aarde verspreid. In Rusland wordt de drank tot op de dag van vandaag door baboeska’s gemaakt, gewoon boven de verwarming in de vensterbank van de eigen woning, en geschonken als de kleinkinderen op bezoek komen. 
Ook in de Lage landen werd het in de jaren 70 en 80 in bepaalde kringen veel gedronken, vanwege vermeende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De oom van een vriend van ons had begin jaren 80 een kombuchazwammen-fabriekje. Hij kweekte ze en stuurde ze in speciale verpakkingen met de post door het hele land.  Waarschijnlijk veroverde het drankje begin van deze eeuw via lokale markten en nachtclubs van Bali, eerst Australië, en vervolgens Amerika. In de VS werd het in  de afgelopen 5 jaar razend populair.  Kombucha brouwers zijn er net zo trendy als craftbreweries van bier en cider.  Gaat dat in Nederland ook gebeuren? Wij denken van wel, want kombucha is een geweldig keuze. Wij zetten de voordelen op een rij:

Minder suiker
Kombucha bevat minder suiker dan cola; de meeste kombucha’s bevatten slechts een paar gram per 100 ml. En dat is een verschil met cola dat 11 gram suiker bevat per 100 ml. Dan is kombucha ook nog glutenvrij en vegan. Brouwerij Guit maakt alle kombucha van 100 % biologisch ingrediënten. 

Zoet én zuur
De smaak van kombucha komt niet van de suiker, maar van de fermentatie van de gezoete thee. Die zorgt er voor dat er verschillende zuren worden aangemaakt die het drankje zijn typische smaak geeft. Het is een alcohol-arm alternatief voor wijn en ook voor bier. Alcohol-arm dus, want ook al is meeste alcohol na fermentatie verdwenen (ondermeer door de bacteriën opgegeten) er blijft toch nog een heel klein beetje alcohol over. Guit Kombucha meldt op het etiket: < 0,5 % alc.

Alcoholvrij
In de fermentatie worden gisten en bacteriën gebruikt. De gisten zetten de suiker om in alcohol en de bacteriën eten de alcohol weer op. Er blijven minimale sporen van alcohol over, zo goed als verwaarloosbaar. Voor de warenwet worden frisdranken met minder dan 0,5% alcohol beschouwd als alcoholvrij.  

Als je bedenkt dat de smaak zeker zo complex en veelzijdig is als wijn, wordt meteen duidelijk waarom kombucha zo populair wordt. Naast de zuren en gunstige bacteriën, wordt tijdens de fermentatie ook verschillende B vitamines aangemaakt. Die heeft het menselijk lichaam nodig om de eigen natuurlijke energie te activeren. Alle gezonde stoffen in kombucha samen wordt ook wel ‘probiotica’ genoemd. Een woord uit het Oud Grieks; Pro=voor en Bio=het leven betreffend. 

Culinair
Door de natuurlijke fermentatie en het mixen met kruiden en fruit is kombucha in feite een culinair drankje, net als wijn en bier. Wij maken deze winter een heerlijke chai, vol met verwarmende kruiden. Heerlijk als het buiten koud is en perfecte begeleider bij winterse kost.  Kombucha-makers variëren eindeloos en dat zorgt voor verrassende resultaten. Geen enkele kombucha-merk is het zelfde.  Het drinken van kombucha is evengoed een avontuurlijke zoektocht naar nieuwe favoriete smaken. 

Wij van Guit Kombucha zijn laaiend enthousiast over kombucha. We gaan er vanuit dat u dat binnenkort ook bent 🙂