Wat is kombucha?

Sinds een jaar staat kombucha op de kaart van sommige hippe café’s en restaurants. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: kombucha een drankje dat door fermentatie van gezoete thee wordt gebrouwen. Je hebt nodig:  een theesoort, een zoetstof, in ons geval biologische rietsuiker. Je zet thee, voegt de suiker toe, en een gist en een bacterie toe, ook wel scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), of wel moederzwam genoemd. Dit zorgt voor de fermentatie.

Gedurende een periode  (tussen de 7 dagen en 4 weken) zet de zwam de suiker om in alcohol en koolzuur, de bacterie breekt de alcohol af en produceert verschillende zuren. Deze zuren zorgen voor de specifieke kombucha-smaak. Belangrijk is dat de fermentatie plaatsvindt in een open systeem, zodat de gist en bacterie voldoende zuurstof krijgt.

Het resultaat is een klein wondertje: een gezond drankje dat bovendien fris en smaakvol is. De mogelijkheden om daarbij nieuwe smaken te ontwikkelen, in combinatie met de kombucha, zijn eindeloos. Guit heeft momenteel 4 smaken, de klassiek, de gember-appel, de chai, en de 11 spices die we maken voor café No11 in Deventer.