Fotoshoot!

Het was zulk mooi weer vanochtend, met prachtig strijklicht over de rijp op het land,  dat we besloten de agenda om te gooien: tijd voor een foto-shoot!

Een paar harde werkers uit buurt gevraagd even ‘de pen neer te leggen’ en  een Guit Kombucha Chai te komen drinken.  Ja hoor, een half uur later zaten we rondom het kampvuurtje. “Op de koffie”, maar dan met kombucha.

Cosy, Gezellig!

 

 

Nieuwe smaak.. Guit Kombucha Chai!

Jongens, de winter komt eraan. Zit nog in mijn kniebroek. Maar dat gaat niet lang meer duren, dus… wat gaan we doen? Haardhout regelen, truien van zolder halen, zomervakantie boeken bestellen (om de moed erin te houden), en niet in de laatste plaats een lekkere winter-kombucha maken!

We zijn al druk bezig, hoor. Het wordt een chai, een kruidige, beetje pittige zwart chai, en dat is best een precies werkje.  Oppassen dat de cayenne-pepertjes niet overheersen, dat we kaneel wel goed te proeven. En de steranijs, ook niet teveel kruidnagel, wel lekker wat cardemon, hoe zit dat met de sinaasappelschilletjes? Er is maar een manier om er achter te komen…. proberen, proeven, beetje aanpassen, iets meer dan dat, iets minder van dit…. de hele brouwerij ruikt naar kruiden…mmmm… en ja, er komt iets moois uit, we zijn op de goede weg, nog een klein beetje aanpassen, opnieuw proberen dan zijn we er, dan heeft Guit zijn eigen kombucha chai! Laat de winter maar komen!

Update, 15 november. Ja hoor, hij is er. Super lekker geworden, al zeg ik het zelf :). Tikje kruidig hebben we hem gemaakt, dus met een flinke snuf cayennepeper. Tintelt lekker na! Wil je de Guit Kombucha Chai proeven? Kijk dan even naar de adressen waar  de Chai  al te koop is.

Wat is Kombucha?

“Sorry hoor maar, kombucha, wat is dat?” 

Simpel gezegd is kombucha een drankje dat door fermentatie van gezoete zwarte en groene thee wordt gebrouwen. Je hebt nodig: zwarte thee en een zoetstof, in ons geval gebruiken we biologische rietsuiker. Je zet thee, voegt de suiker toe, en tenslotte voeg je een gist en een bacterie toe, ook wel scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), ook wel moederzwam genoemd. Dit zorgt voor de fermentatie.

Gedurende een periode  (tussen de 7 dagen en 4 weken) eet de zwam de suiker op en zet dit om in alcohol en koolzuur, de bacterie breekt de alcohol af en produceert verschillende zuren. Deze zuren zorgen voor de specifieke kombucha-smaak. Belangrijk is dat de fermentatie plaatsvindt in een open systeem, zodat de gist en bacterie voldoende zuurstof krijgt.

Het resultaat is een klein wondertje: een gezond drankje dat bovendien fris en smaakvol is. De mogelijkheden om daarbij nieuwe smaken te ontwikkelen, in combinatie met de kombucha, zijn eindeloos. Guit heeft momenteel 4 smaken, de klassiek, de gember-appel, de chai, en de 11 spices die we maken voor cafe No11 in Deventer.

Avontuurlijke smaak!

Nieuwe etiketten met nieuwe pay off naar drukker Megaflex

Poef, dat is wel een dingetje.. etiketten. Staat alles erop, klopt het, is het duidelijk, mooi, verleidelijk, praktisch werkbaar?

Vorige keer klopte de ingrediënten niet. Hadden we per abuis gemeld dat er ook appel en gember in de Guit Kombucha Klassiek zit. En het etiket paste niet goed op het flesje. En de QR-code deed het niet goed. En het materiaal werd lelijk en liet los in de ijskast..  Kortom, weer wat geleerd! Heel benieuwd of we dit keer helemaal gelukkig zijn met het eindresultaat. 

We hebben ook onze pay off veranderd: in plaats van ‘herstellende kracht van de natuur’ zeggen we nu ‘avontuurlijke smaak’. Dat onze kombucha gezond is, blijft een feit. Bordenvol probiotica. En dat zeggen we ook op het flesje (maar op een ander plek) Als brouwerij willen we ons vooral onderscheiden met de smaak van onze kombucha; we willen smaken maken die mensen nieuwsgierig maken en de stoute schoenen doen aantrekken. Avontuurlijke smaken dus. En dat we avontuurlijk zijn past dan weer goed bij onze naam: Guit is de naam van een ooievaar uit onze buurt.

In Gorssel is ruim 30 jaar geleden een ooievaarsdorp opgericht – hier werden jonge ooievaars groot gebracht – met als doel de ooievaar weer terug te laten keren op de oevers van de Ijssel. Door de intensieve landbouw was het avontuurlijke dier verdwenen, maar door de inspanningen van een groep vrijwilligers keerde de ooievaar terug. Elk jaar vertrekken de dieren aan het einde van de zomer naar verre landen – Zuid-Spanje tot Midden-Afrika – waar ze overwinteren, om in het voorjaar weer naar onze streken terug te keren. Enkelen van hen keren elk jaar terug naar het zelfde nest, zo ook Guit. Het prachtige brutale dier zweefde over onze brouwerij toen we onze eerste kombucha maakte.  Het dier is voor mij een teken van nieuw leven en avontuur. Het feit dat die dieren ooit verdwenen waren, maar nu weer volop elke voorjaar te bewonderen, is voor mij ook een teken van hoop en van de herstellende kracht van de natuur. Kortom, Guit moest het worden, en een pentekening van het dier zweeft voorbij op het etiket. 

 

 

 

Hier zijn ze dan: 

Bezig met een nieuwe smaak..

Jongens, de winter komt eraan. Zit nog in mijn kniebroek. Maar dat gaat niet lang meer duren, dus… wat gaan we doen? Haardhout regelen, truien van zolder halen, zomervakantie boeken (om de moed erin te houden), en niet in de laatste plaats een lekkere winter-kombucha maken!

We zijn al druk bezig, hoor. Het wordt een chai, een kruidige, beetje pittige zwart chai, en dat is best een precies werkje.  Oppassen dat de cayenne-pepertjes niet overheersen, dat we kaneel wel goed te proeven. En de steranijs, ook niet teveel kruidnagel, wel lekker wat cardemon, hoe zit dat met de sinaasappelschilletjes? Er is maar een manier om er achter te komen…. proberen, proeven, beetje aanpassen, iets meer dan dat, iets minder van dit…. de hele brouwerij ruikt naar kruiden…mmmm… en ja, er komt iets moois uit, we zijn op de goede weg, nog een klein beetje aanpassen, opnieuw proberen dan zijn we er, dan heeft Guit zijn eigen kombucha chai! Laat de winter maar komen!